2014 m. balandžio 22 d., antradienis

Seimas po svarstymo pritarė Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pataisoms

Seimas, 79 parlamentarams balsavus už, 2 – prieš ir 4 susilaikius, po svarstymo pritarė Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pataisų projektui Nr. XIIP-1545(2), kuriuo numatoma įdiegti privalomo užstato už vienkartines pakuotes sistemą Lietuvoje, nustatyti pagrindinius reikalavimus tokios sistemos diegimui ir funkcionavimui. 

Pataisomis siūloma įstatyme įtvirtinti reikalavimą gamintojams ir importuotojams, kurie išleidžia į Lietuvos Respublikos vidaus rinką alų, alaus kokteilius, sidrą, kriaušių sidrą, alkoholinius kokteilius ir nealkoholinius gėrimus (gaiviuosius gėrimus, stalo vandenį, girą), natūralų mineralinį vandenį, šaltinio vandenį, fasuotą geriamąjį vandenį, sultis ir nektarą, supakuotus į pirminę vienkartinę stiklinę, plastikinę ar metalinę pakuotę, kurios talpa didesnė nei viena dešimtoji litro, bet mažesnė nei trys litrai, imti užstatą už šią pakuotę. 

Užstatas nebūtų imamas, jei vienkartinės pakuotės talpa būtų mažesnė nei viena dešimtoji litro arba lygi trims litrams ir didesnė nei trys litrai. Išimtis turėtų būti taikoma ir pačių arba per trečiuosius asmenis iš Lietuvos Respublikos teritorijos išvežtiems ar eksportuotiems gaminiams, kurių pakuotėms taikoma užstato sistema, nes tokiu atveju pakuočių atliekos susidaro ne Lietuvoje ir gamintojai ir importuotojai neturėtų galimybių grąžinti paimtą užstatą. Taip pat išimtis būtų taikoma gaminiams, parduodamiems oro, vandens, kelių, geležinkelių transporto priemonių, esančių Lietuvos Respublikos jurisdikcijoje ir gabenančių keleivius tarptautiniais maršrutais valdytojams ar naudotojams, ir šie gėrimai yra skirti parduoti ir (arba) vartoti transporto priemonių keleiviams. 

Vienkartinių pakuočių pardavėjai privalėtų priimti vienkartinių pakuočių, už kurias nustatytas užstatas, atliekas ir grąžinti užstatą, išskyrus pakuočių pardavėjus, prekiaujančius parduotuvėse, kurių prekybos plotas neviršija 200 kv. m (neskaitant kaimo parduotuvių), ir prekyvietėse, kioskuose, degalinėse, viešojo maitinimo įstaigose. Vienkartinių pakuočių pardavėjai, kuriems taikoma numatyta išimtis, galėtų savo pasirinkimu dalyvauti užstato už vienkartines pakuotes sistemoje. 

Svarstomomis pataisomis siūloma tikslinti gamintojų ir importuotojų, pakuočių pardavėjų pareigas pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo srityje, nustatant papildomus reikalavimus, reikalingus užtikrinti tinkamą užstato sistemos funkcionavimą. Numatyta, kad gaminius, už kurių vienkartinę pakuotę nustatytas užstatas, Lietuvos Respublikos vidaus rinkai tiekiantys gamintojai ir importuotojai savo pareigą organizuoti ir apmokėti tokių pakuočių atliekų tvarkymą per užstato sistemą turėtų vykdyti pavesdami užstato už vienkartines pakuotes sistemos administratoriui. 

Įstatymo projektu siūloma nustatyti reikalavimą gamintojams ir importuotojams, tiekiantiems Lietuvos Respublikos vidaus rinkai gaminius, už kurių pakuotę nustatytas užstatas, pakuotę pažymėti dalyvavimą atitinkamoje užstato sistemoje nurodančiu ženklu, kuris turėtų būti visuotinis Lietuvos Respublikos teritorijoje.  

Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė