2014 m. balandžio 3 d., ketvirtadienis

Rygoje bus pristatyta Vilniuje įvyksianti NATO PA pavasario sesija

Seimo valdyba komandiravo Seimo delegacijos NATO Parlamentinėje Asamblėjoje (PA) pirmininką Andrių Mazuronį ir pirmininko pavaduotoją, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narę Rasą Juknevičienę į Rygą (Latvijos Respublika). Seimo nariai balandžio 4–6 dienomis dalyvaus NATO PA Nuolatinio komiteto posėdyje. 

Posėdyje numatoma aptarti 2014 m. Asamblėjos veiklos prioritetus, patikslinti veiklos planus, apsvarstyti kitus svarbius klausimus. Vieni iš aktualiausių darbotvarkės klausimų – Asamblėjos tolesnis bendradarbiavimas su Rusijos Federacija bei situacija Ukrainoje. Dalyvauti posėdyje yra pakviestas Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininko pavaduotojas Ruslanas Košulinskis. 

Lietuvos delegacija posėdyje pristatys deklaracijos, skirtos NATO plėtrai paminėti, projektą. Tikimasi, jog šis dokumentas bus priimtas NATO PA pavasario sesijoje, įvyksiančioje Vilniuje gegužės 30 – birželio 2 dienomis. Tai bus jau antroji Lietuvoje rengiama NATO PA sesija. Pirmą kartą ji buvo surengta 2001 m. 

NATO PA yra tarpparlamentinė organizacija, kurioje NATO valstybių parlamentarai kartu su asocijuotais Asamblėjos nariais bei kitų šalių partneriais aptaria jų šalims ir visam Aljansui rūpimus klausimus politikos, saugumo ir ekonomikos srityje. NATO PA siekia būti forumu, kuriame NATO valstybių parlamentarai kartu su savo kolegomis iš kitų valstybių galėtų keistis nuomonėmis ir idėjomis, ieškoti bendrų sprendimų užtikrinant saugumą bei stabilumą. 

NATO PA du kartus per metus renkasi į sesijas – pavasario ir metinę rudens. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė