2014 m. balandžio 11 d., penktadienis

Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja suspendavo Rusijos delegacijos balsavimo teises

Strasbūre vykstančios Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) plenarinės sesijos metu dauguma balsų priimta Rezoliucija, suspenduojanti iki 2015 m. sausio 26 d. (t.y. pirmosios ETPA plenarinės sesijos 2015 m. pradžios) Rusijos delegacijos balsavimo teises, dalyvavimą ETPA valdančiuose komitetuose ir ETPA deleguojamuose rinkimų stebėjimuose. Tai padaryta remiantis išvadomis, kad Rusija aiškiai pažeidė Europos Tarybos (ET) Statutą aneksuodama Krymą. 

Pataisoms, kuriomis buvo siūloma anuliuoti arba suspenduoti Rusijos delegacijos narystę ETPA, pritrūko balsų. Vis dėlto buvo priimta Rezoliucijos pataisa, kuria sakoma, kad Asamblėja pasilieka teisę anuliuoti Rusijos kredencialus, jei ši šalis ir toliau eskaluos įtampą regione ir neatšauks Rusijos aneksijos. 

Nepaisant dažnai girdimo Rusijos delegatų noro palaikyti dialogą, jie paliko salę ir nedalyvavo diskusijoje. 

Tris valandas besitęsiančių diskusijų metų beveik visi parlamentarai pripažino, kad Krymo referendumas ir po to sekusi aneksija yra neteisėta ir prieštaraujanti tarptautinei teisei. Tačiau nuomonės dėl taikytinų Rusijos delegacijai sankcijų griežtumo išsiskyrė. Už griežčiausią sankciją – kredencialų anuliavimą – griežtai pasisakė ir balsavo Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Švedijos, Baltijos valstybių, Ukrainos, Gruzijos ir Moldovos atstovai, kai kurie Čekijos ir Kroatijos parlamentarai. Kitų pasisakiusių šalių atstovai smerkė aneksiją, tačiau kvietė tęsti dialogą su Rusija ir ,,neuždaryti jai durų“. 

Debatų dalyviai smerkė Krymo okupaciją ir apgailestavo, kad pati Rusija nenori ir nepalaiko dialogo. ET Venecijos komisija pateikė aiškias išvadas, kad Krymo referendumas prieštarauja Ukrainos konstitucijai ir yra neteisėtas. Taip pat išreiškė pasipiktinimą, kad Rusija vykdo gėdingą informacinę kampaniją, primenančią Šaltojo karo laikų propagandą. Be to pastebėjo, kad ši kampanija nusikėlė netgi į Strasbūrą, kur yra dalinami lankstinukai su iškreiptais faktais ir kaltinimais ES ir JAV dėl situacijos Ukrainoje. Be to, anot dalyvių, stebina ir piktina išvakarėse dėl situacijos Ukrainoje pasisakiusių jaunųjų Rusijos parlamentarų kalbos, kurios yra pilnos propagandos ir cinizmo. 

Diskusijoje taip pat dalyvavęs Seimo narys, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Emanuelis Zingeris ragino Europos Tarybos parlamentarus griežtai vertinti Krymo okupaciją ir stabdyti ,,Rusijos piliečių minčių militarizavimą“. Jis pabrėžė, kad ES kaimynystėje esančios valstybės pasirinko laisvę ir Europą. Retoriškai kreipdamasis į Rusijos Prezidentą Putiną, Seimo narys pakvietė jį netrukdyti šioms valstybėms, o taip pat ir Rusijos žmonėms, eiti į laisvę. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė