2014 m. kovo 19 d., trečiadienis

Tarptautinės rasinės diskriminacijos panaikinimo dienos proga Seime vyks „Gyvoji biblioteka“

Kovo 21 d., penktadienį, 11.30–15 val. Parlamento galerijoje (Seimo I rūmai) vyks „Gyvoji biblioteka“, skirta Tarptautinei rasinės diskriminacijos panaikinimo dienai. „Gyvosios bibliotekos“ rengėjai pakvies ne tik išsirinkti ir paskaityti vieną iš „gyvųjų knygų“, bet ir atidarys projekto fotografijų parodą. Renginys bus atviras lankytojams – nuo 11 iki 15 val. Parlamento galerijoje tradiciškai skelbiamos atvirų durų valandos (įėjimas per I rūmus, nuo Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos pusės. Atvirų durų valandų lankytojams nereikalinga išankstinė registracija). 

Pasak organizatorių, „Gyvoji biblioteka“ – tai neįkainojama galimybė iš pirmų lūpų išgirsti tikras istorijas, užduoti rūpimus klausimus ir suprasti. „Gyvosios knygos“ – tai asmenybės, kurios stereotipus griauna savo nuoširdumu ir atvirumu. Dažnai susikalbėjimui, tolerancijai ir geranoriškumui vienas kito atžvilgiu trukdo išankstinės nuostatos ir „kitokio” baimė. Vienas veiksmingiausių būdų tai įveikti – nuoširdus ir nuotaikingas pokalbis su „Gyvąja knyga“ – su žmogumi, su kuriuo įprastomis aplinkybėmis nėra progos pasikalbėti arba tiesiog neišdrįstame užduoti visų rūpimų klausimų. 

„Gyvosios bibliotekos“ knygų lentynose lankytojų laukia žmonės – turintys negalią, išpažįstantys skirtingas religijas, homoseksualūs asmenys, išėję iš įkalinimo įstaigos, tautinių mažumų ir kitų socialinių grupių atstovai. Tie, kurie susiduria su visuomenės išankstinėmis nuostatomis, o dažnai susilaukia ir neigiamo visuomenės požiūrio. 

„Gyvosios bibliotekos“ metodas 1993 m. pradėtas taikyti Danijoje kaip kampanijos prieš smurtą dalis. 2003 m. Europos Taryba metodą įtraukė į Žmogaus teisių ugdymo programą. Pirmoji „Gyvoji biblioteka“ Lietuvoje įvyko 2007 m. kovo 21 d. Seime, minint Tarptautinę rasinės diskriminacijos panaikinimo dieną. Per metus surengiama apie 20 „Gyvųjų bibliotekų“. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė