2014 m. kovo 19 d., trečiadienis

Seimo opozicijos lyderio A. Kubiliaus pranešimas: „A. Skardžiaus veikla gresia Lietuvos pralaimėjimu arbitražiniuose ginčuose prieš „Gazprom“

Andrius Kubilius
Šiandien įvykusiame Artūro Skardžiaus vadovaujamos Lietuvos Respublikos Seimo laikinosios tyrimo komisijos dėl 2007 metų nacionalinėje energetikos strategijoje suformuluotų siekių įgyvendinimo, rezultatų įvertinimo ir situacijos energetikos sektoriuje išsiaiškinimo posėdyje nuspręsta atidėti komisijos išvadų nagrinėjimą, nes jos buvo pateiktos tik prieš pat posėdį ir jo dalyviai nespėjo su jomis susipažinti. 

Komisija nepritarė komisijos nario Seimo opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus siūlymui leisti susipažinti su išvadų projektu Vyriausybei ir pateikti komisijos nariams elektroninę išvadų versiją. Pasak Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno A. Kubiliaus, Vyriausybės įvertinimas būtų reikalingas, nes išvadų įgyvendinimas kelia realią grėsmę šiuo metu vykdomų energetikos projektų tęstinumui ir valstybės pozicijoms šiuo metu vykstančiuose arbitražiniuose ginčuose su „Gazprom“. 

A. Kubilius taip pat atkreipia dėmesį, kad išvadų projekte pateikiami tendencingi, nepagrįsti, šališki, vienas kitam prieštaraujantys vertinimai ar apskritai – loginės nesąmonės. Kaip antai, siūlymas kreiptis į prokuratūrą ištirti, ar atitinkamas pareigūnas „savo neveikimu neviršijo tarnybinių įgaliojimų“. 

Vertinami ankstesnės Vyriausybės veiksmai ir jų aprašymai pateikiami ne pagal tą logiką, pagal kurią jie buvo atliekami, bet ištraukti iš konteksto, viskas neatpažįstamai pakeičiama ir apverčiama aukštyn kojomis, tad energetikos strategijos įgyvendinimas pateikiamas kaip parodija, o pačiomis išvadomis gali džiaugtis tik tie, kurie norėtų, kad viskas būtų likę po senovei, – sako A. Kubilius. – Daugybė teiginių paimta tiesiog „iš lubų“, jie nebuvo aptarti nei komisijos posėdžiuose, nei komisijai pateiktoje medžiagoje.“ 

Ankstesnės Vyriausybės vykdyti energetikos projektai ir jų įgyvendinimo metu kilę teisiniai ginčai su rangovais, suinteresuotomis grupėmis pateikiami taip, kad visada teisūs yra prieš Vyriausybės pradėtus veiksmus ir permainas pasisakančios interesų grupės: „Gazprom“, „Nukem“, „Inter Rao“ ir t. t. 

Jei tokios „mėnulio pilnaties“ išvados būtų patvirtintos Seimo, o jų rekomendacijos nuosekliai įgyvendinamos, atsirastų grėsmė valstybei patirti nuostolius jau pradėtuose arbitražuose ir susilaukti naujų, be to, turėtų būti nutraukta Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo statyba ir visi kiti šiuo metu įgyvendinami projektai, galutinai išvarytas „Hitachi“, – sako A. Kubilius. 

Jis teigia, kad išvadų projektas – tai paminklas A. Skardžiaus nekompetencijai ir puiki jo antivalstybinės veiklos išraiška, kuri atitinka 2013 m. Valstybės saugumo departamento ataskaitoje išsakytas išvadas: „Lietuvos vidaus ir užsienio politikai paveikti užsienio valstybės naudoja įvairius tiek minkštosios, tiek kietosios galios svertus. Valstybės saugumo departamentas nustatė [...] taip pat tradiciškai buvo išnaudojami ekonominiai ir energetikos svertai, diskredituojami Lietuvos vykdomi energetinę nepriklausomybę suteiksiantys projektai, per užsienyje veikiančius verslo atstovus buvo siekiama paveikti Lietuvos politikų sprendimus.“ 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė