2014 m. kovo 19 d., trečiadienis

Seimo nario D. Jankausko pranešimas: „Nors ir deklaruodami rūpestį žmogumi, valdantieji pirmiausia pasirūpino ministerijų ir joms pavaldžių institucijų darbuotojų premijomis, priemokomis ir priedais prie atlyginimų“

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys, Seimo Audito komiteto pirmininko pavaduotojas Donatas Jankauskas, išanalizavęs Audito komitetui pateiktą asignavimų valdytojų informaciją apie 2013 m. išlaidas darbo užmokesčiui, transportui, komandiruotėms ir kitoms papildomoms reikmėms, neslėpė nusistebėjimo ir pasipiktinimo, kaip Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė savanaudiškai švaisto valstybės lėšas. 

Piktina, kaip veidmainiškai ir nesąžiningai elgiamasi su viešaisiais finansais: negana to, kad prisidengus Konstitucinio Teismo sprendimais pirmiausia viešajame sektoriuje buvo padidinti atlyginimai tiems, kuriems jie ir buvo didžiausi, tokių įstaigų aukštiesiems valdininkams nepritrūko lėšų reprezentacijai, premijoms, įvairioms priemokoms ir priedams“, – pažymi Seimo narys, pateikdamas konkrečią analizę. 

Per 2013 metus valstybės kontroliuojamose įstaigose ir institucijose reprezentacijai išleista jau beveik trigubai daugiau – per 36 milijonų litų (2011 m. išleista 14 mln., 2012 m. – 13 mln. litų). Priedams prie atlyginimų 2013-aisiais buvo atseikėta 20 mln. litų daugiau nei 2012 m. Įvairiomis priemokomis buvo pamaloninta 5 mln. litų daugiau nei 2012 m., dar beveik 8 mln. litų padidėjo premijų apimtis. 

Mažiausius atlyginimus gaunantys socialiniai, kultūros darbuotojai, bibliotekininkai priversti kantriai laukti ir tikėti pažadais: padidinsime, pagerinsime, o ministerijose ir kitose įstaigose negailima išlaidų reprezentacijai ar transportui“, – piktinosi D. Jankauskas, primindamas ir vis dar netesimus pažadus kompensuoti pensijas. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė