2014 m. kovo 19 d., trečiadienis

Seime vyks filmo „Išgyvenimo pamokos. Pokalbiai su Simonu Vyzentaliu“ peržiūra ir diskusija

Kovo 26 d., trečiadienį, 13 val. Seimo Europos informacijos biure organizuojama filmo „Išgyvenimo pamokos. Pokalbiai su Simonu Vyzentaliu“ peržiūra ir diskusija. Renginį organizuoja Seimo Europos klubas drauge su Inos ir Maiklo Rogatchi fondu (Inna&Michael Rogatchi foundation), Vilniaus žydų viešąja biblioteka ir Tarptautine nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti komisija. 

Šis naujas Inos Rogatchi filmas yra skirtas Krištolinės nakties atminimo 75-ajai sukakčiai pažymėti. Autorė taip pat planuoja išleisti knygą „Nusivylimo ir vilties žvaigždės. Asmeninis požiūris į Holokaustą“. 

„Krištolinė naktis simbolizuoja naujo šių laikų istorijos laikotarpio – blogio viešpatijos žemėje – pradžią. Šiam laikotarpiui būdingi metodiški didelio masto esminiai žmogaus prigimties ir psichikos pokyčiai, susivedantys į visišką žmogiškumo atmetimą. Norint pasipriešinti tokiam visaapimančiam tyčiniam blogiui, būtina buvo išlikti žmonėmis, tačiau tam reikėjo be galo daug jėgų. Paradoksalu, kad tokios stiprybės turėjo būtent fiziškai pažeidžiamiausi, naikinami iš išskaičiavimo, planingai ir sadistiškai kaip gyvuliai. „Išgyvenimo pamokos“ – tai filmas apie šią esminę kovą. Filme gvildenami šios kovos psichologinis, moralinis, dvasinis, žmogiškasis ir metafizinis aspektai“, – rašoma I. Rogatchi apybraižoje „Išgyvenimo pamokos“. 

Dokumentinis filmas „Išgyvenimo pamokos“ – tai psichologinio, moralinio, dvasinio, sociologinio, žmogiškojo ir metafizinio holokausto aspektų dokumentinis tyrimas bei holokausto pamokų aktualumo mūsų laikais įvertinimas. Filmas yra paremtas legendinės asmenybės – Simono Vyzentalio (Simon Wiesenthal) – įžvalgomis. Jame pateikiami I. Rogatchi istorinio tyrimo rezultatai, panaudota reta Mauthauzeno koncentracijos stovykloje filmuota medžiaga. Taip pat šiame filme yra pristatoma daugybė esminių įžvalgų apie istorinius įvykius ir asmenybes: Adolfo Eichmano (Adolf Eichmann) paieškos, visuomenei nežinomas S. Vyzentalio ir Ernsto Kaltenbrunerio (Ernst Kaltenbrunner) susitikimas, Aną Frank (Anne Frank) suėmusio karininko paieškos, vis dar neišaiškintas Raulio Valenbergo (Raoul Gustav Wallenberg) likimas. Filmas „Išgyvenimo pamokos“ užsakytas į „Yad Vashem“ nuolatinę filmų kolekciją – vieną garsiausių pasaulyje skaitmeninių filmų bibliotekų, kurioje saugomi visų žanrų filmai apie Holokaustą. Prieš tai „Yad Vashem“ nuolatinė kolekcija buvo papildyta dar dviem I. Rogatchi filmais – „Kelias“ ir „Šviesos melodija.“ 

I. Rogatchi – pasaulinio garso rašytoja, šių laikų istoriją tyrinėjanti mokslininkė ir kino režisierė. Ji vadovaujasi autorinės režisūros stilistika ir koncepcija, plėtoja metaforinės dokumentikos žanrą. Jos filmai susilaukė sėkmės įvairiuose pasaulinio garso tarptautiniuose kino festivaliuose, Kanų MIP mugėje, Skandinavijos dokumentinių filmų forume, Baltijos šalių filmų savaitėje ir kt., jie rodyti daugiau kaip 25 pasaulio valstybėse. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė