2014 m. kovo 25 d., antradienis

Numatoma patikslinti reikalavimus bankroto administratoriui

Seimas posėdyje po svarstymo bendru sutarimu pritarė Įmonių bankroto įstatymo ir lydimųjų teisės aktų pataisoms (projektas Nr. XIIP-1246(2), kuriomis siūloma sudaryti galimybę kitų Europos Sąjungos valstybių narių asmenims teikti bankroto ar restruktūrizavimo administravimo paslaugas Lietuvoje, taip pat panaikinti reikalavimą dėl minimalaus darbuotojų skaičiaus, t. y. reikalavimą administratoriams juridiniams asmenims turėti bent du darbuotojus, turinčius bankroto ar restruktūrizavimo administratoriaus pažymėjimą. Tam, kad šios naujos nuostatos būtų priimtos, Seimas turės balsuoti dar kartą. 

Įgyvendinant laisvo paslaugų judėjimo vidaus rinkoje principą projektuose siūloma nustatyti, kad bankroto ir restruktūrizavimo administravimo paslaugas Lietuvoje galėtų teikti kitų Europos Sąjungos valstybių narių paslaugų teikėjai fiziniai ir juridiniai asmenys, teisę teikti analogiškas paslaugas įgiję kitose Europos Sąjungos valstybėse narėse, t. y. kitų valstybių narių administratoriai. 

Projektais siekiama užtikrinti, kad teisė teikti bankroto administravimo paslaugas būtų suteikiama laikantis nediskriminavimo, būtinybės ir proporcingumo principų. Kitų Europos Sąjungos valstybių narių administratoriai galėtų teikti bankroto ir restruktūrizavimo administravimo paslaugas Lietuvoje laikinai arba nuolat. 

Svarstomais pakeitimais numatoma patikslinti reikalavimus asmenims, siekiantiems įgyti teisę teikti įmonių bankroto administravimo paslaugas ar siekiantiems įgyti teisę dirbti administratoriaus padėjėju. Pagal šiuo reikalavimus fizinis ir juridinis asmuo privalėtų būti nepriekaištingos reputacijos. Jie negalėtų būti laikomi nepriekaištingos reputacijos, jeigu buvo nuteisti už sunkų ar labai sunkų nusikaltimą, nepaisant to, ar išnyko teistumas, arba buvo nuteisti už kitą tyčinę nusikalstamą veiką, kol teistumas neišnykęs. 


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė