2013 m. gegužės 30 d., ketvirtadienis

Seimas po svarstymo pritarė siūlymui uždrausti asmenims iki 18 metų rūkyti (vartoti) tabako gaminius ar jų turėti



Seimas po svarstymo pritarė Tabako kontrolės įstatymo pataisoms (projektas Nr. XIP-743(2), kuriomis numatoma įtvirtinti draudimą asmenims iki 18 metų rūkyti (vartoti) tabako gaminius ar jų turėti. Svarstomais pakeitimais taip pat siekiama drausti prekiauti tabako gaminiais tiesiogiai prieinamu būdu, įtvirtinti draudimą Lietuvoje realizuoti tabako gaminių pakaitalus, išskyrus gaminius, nustatyta tvarka įrašytus į Lietuvos Respublikos vaistinių preparatų registrą.

Siekiant skleisti kuo įvairesnių formų informaciją apie kenksmingą tabako poveikį siūloma nustatyti, kad tabako gaminių ženklintojai ant kiekvieno vartotojui parduoti skirto tabako gaminių pakelio (pakuotės), taip pat bet kokios išorinės tabako gaminių pakuotės be bendrųjų įspėjimų pateiktų atvaizdus, skirtus iliustruoti kenksmingą tabako poveikį, o Vyriausybės įgaliota institucija patvirtintų tokių atvaizdų pateikimo taisykles. Pagal svarstomas naujas nuostatas bendrieji įspėjimai turėtų būti spausdinami apatinėje geriausiai matomo (didžiausio) tabako gaminių pakelio (pakuotės) paviršiaus dalyje ir užimti ne mažiau kaip 43 proc. šio paviršiaus ploto. Kombinuoti įspėjimai (įspėjimas, kurį sudaro fotografija ar kita iliustracija) turėtų būti spausdinami kito nei bendrieji įspėjimai geriausiai matomo (didžiausio) tabako gaminių pakelio (pakuotės) paviršiaus apatinėje dalyje ir užimti ne mažiau kaip 53 proc. šio paviršiaus ploto.

Už šias teisės akto pataisas po svarstymo balsavo 80 Seimo narių, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 5 parlamentarai. Tam, kad pakeitimai būtų priimti, Seimas turės balsuoti dar kartą.