2013 m. gegužės 23 d., ketvirtadienis

Priimtas Pluoštinių kanapių įstatymas



Seimas priėmė Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymo pataisas ir (projektas Nr. XIP-4657(2), Pluoštinių kanapių įstatymą (projektas Nr. XIP-4658(2).

Pluoštinių kanapių įstatymu nustatyti pluoštinių kanapių auginimo priežiūros ir įvežamų kanapių sėklų, skirtų ir neskirtų sėjai, licencijavimo reikalavimai, licencijų išdavimo, galiojimo stabdymo ar panaikinimo tvarka. Įstatymu įtvirtinta ir pluoštinių kanapių sėklų, neskirtų sėjai, patvirtintųjų importuotojų pripažinimo tvarka; nustatytos institucijos, atsakingos už pluoštinių kanapių auginimo ir importo licencijavimo priežiūrą.

Pluoštinių kanapių augintojai įpareigoti iki kiekvienų metų balandžio 1 d. deklaruoti auginamų kanapių laukus, o per 3 dienas nuo augalų žydėjimo pradžios informuoti Valstybinę augalininkystės tarnybą. Pluoštinių kanapių ir kanapių sėklų importo į Lietuvos Respublikos teritoriją licencijų išdavimo funkciją, vykdys Nacionalinė mokėjimo agentūra.

Įstatymas priimtas už balsavus 66, prieš –, susilaikius 22 Seimo nariams.

Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymo pataisomis pakeistas šio įstatymo 1 straipsnis, nurodant, kad šis įstatymas nebus taikomas kanapėms, kultivuojamoms vien tik pramoniniams tikslams (pluoštui ir sėkloms) arba sodininkystei ir reglamentuojamoms Pluoštinių kanapių įstatymu.

Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymo pataisos priimtos už balsavus 67, prieš – 13 ir 26 Seimo nariams susilaikius.