2013 m. balandžio 16 d., antradienis

Siūloma paskirti tremties ir rezistencijos muziejų veiklą koordinuojančią instituciją



Parlamentui pristatyti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro įstatymo ir Seimo nutarimo „Dėl Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro nuostatų patvirtinimo“ pakeitimai (projektai Nr. XIP-4700(2), Nr. XIP-4702), kuriais siekiama užtikrinti istorinės atminties, apimančios tremties ir rezistencijos laikotarpį, sklaidą, išsaugoti laisvės kovotojų atminimą įamžinant ir išsaugojant su jų veikla susijusias vietas.

Teikiamu įstatymo projektu siūloma Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centrą paskirti tremties ir rezistencijos muziejų veiklą koordinuojančia institucija. Pagal siūlomas naujas nuostatas ši institucija formuotų valstybės politiką tremties ir rezistencijos muziejų srityje: koordinuotų tremties ir rezistencijos muziejų objektų veiklą, steigtų regioninius tremties ir rezistencijos muziejinius objektus koordinuojančius centrus ir teiktų jiems metodinę pagalbą.

Šiuo metu tremties ir rezistencijos muziejai, kurie turi juridinį statusą, vadovaujasi Muziejų įstatymu. Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, dauguma muziejų yra įkurti privačia iniciatyva, neturi juridinio statuso ir teisiškai nėra reglamentuojami.

Pritarus teisės aktų pakeitimams po pateikimo bendru sutarimu, toliau projektai bus svarstomi Seimo komitetuose. Seimas taip pat nusprendė dėl šių pataisų prašyti Vyriausybės išvados. Preliminari projektų svarstymo Seimo posėdyje data – gegužės 21 d.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja