2013 m. balandžio 19 d., penktadienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: Užsienio reikalų ministerijai perduotas jungtinis Baltarusijos opozicijos pareiškimas



Šiandien Seimo Užsienio reikalų komitete Užsienio reikalų ministerijos atstovams perduotas bendras Baltarusijos opozicinių jėgų pareiškimas dėl ES ir Baltarusijos santykių normalizavimo.

Dokumentas, kuris atsirado po šią savaitę Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) bei Liberalų sąjūdžio atstovų suorganizuoto susitikimo su Baltarusijos demokratinėmis jėgomis ir buvo pasirašytas visų pagrindinių Baltarusijos opozicinių partijų lyderių, įtvirtina vieningas nuostatas, kaip spręsti Aliaksandro Lukašenkos režimo politinius, ekonominius ir humanitarinius iššūkius Europai bei kokios pagalbos Baltarusijos piliečiai tikisi iš Europos Sąjungos.

Pareiškime pateikti reikalavimai paleisti politinius kalinius, nutraukti demokratinių judėjimų persekiojimą, užtikrinti sąžiningus rinkimus bei laisvę burtis į nepriklausomas organizacijas. Dokumento rengėjai išreiškė vieningą paramą ES dialogui dėl modernizacijos su Baltarusijos visuomene, supaprastintai Baltarusijos piliečių keliavimo Šengeno zonoje tvarkai ir kitoms praktinėms iniciatyvoms, skirtoms didinti režimo atvirumą ir glaudesnius baltarusių visuomenės ryšius su Europos Sąjunga.

Pasak Seimo opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus, pareiškime pateiktos Baltarusijos opozicinių partijų nuostatos dėl tolesnių Baltarusijos ir ES santykių yra geras atsakas tiems partneriams, kurie savo abejingumą demokratinėms permainoms Baltarusijoje bando teisinti tariamu opozicinių jėgų susiskaldymu ar alternatyvų A. Lukašenkos režimui nebuvimu.

„Tokie dokumentai kaip šis yra signalas Europos Sąjungai ir jos vairą pusmečiui perimančiai Lietuvai, kad Baltarusijos visuomenė subrendusi pokyčiams, kad vietos demokratinės jėgos sutaria dėl būtinų permainų ir tikisi, kad Europa neliks tam abejinga“, – teigia A. Kubilius.

Seimo TS-LKD frakcijos narys, šešėlinės Vyriausybės užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis pabrėžė būtinybę Lietuvos valdantiesiems išgirsti šią vieningą kaimynų žinią ir per balandžio 22 dieną Briuselyje vyksiantį Užsienio reikalų tarybos posėdį ją deramai pristatyti Lietuvos partneriams Europos Sąjungoje.

„Rudenį Vilniuje rengiamas ES narių ir Rytų partnerystės šalių vadovų susitikimas. Būtų naivu tikėtis, kad jo sėkmė savaime garantuota. Yra daug dalykų, kurie priklauso ne tik nuo Lietuvos, bet ir nuo ES bei rytinių partnerių pastangų. Taigi, kad ir būdami opozicijoje, planuojame toliau pagal išgales prisidėti prie šio bendro svarbaus reikalo“, – sakė A. Ažubalis.

Šiuo metu Seimo opozicinės TS-LKD frakcijos atstovai vieši Ukrainoje, kur su vietos opozicinėmis jėgomis aptariamos ES ir Ukrainos santykių perspektyvos, Rytų partnerystės programa, bendra politinė padėtis Ukrainoje bei svarbiausi artimiausių metų sprendimai ir planai.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja