2013 m. balandžio 22 d., pirmadienis

Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: TS-LKD atstovai sveikina istorinį Ukrainos opozicijos sprendimą remti ES Asociacijos sutartį



Balandžio 17-19 d. Kijeve lankęsi Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovai Andrius Kubilius, Audronius Ažubalis ir Emanuelis Zingeris po susitikimų su Ukrainos opozicinių partijų lyderiais džiaugiasi, kad vizitas davė rezultatų ir sveikina naujausią Ukrainos kolegų pareiškimą, kuriame Europos Sąjungos (ES) prašoma pasirašyti Asociacijos sutartį per Vilniuje šiemet lapkritį vyksiantį Rytų partnerystės Viršūnių susitikimą.

Seimo opozicijos lyderis, TS-LKD frakcijos seniūnas A. Kubilius pažymi, kad susitikimuose su didžiausių Ukrainos demokratinių parlamentinių partijų vadovais ir kitais svarbiais pareigūnais buvo aptartos Ukrainos ir Europos Sąjungos santykių aktualijos, pasiūlyta ES Tarybai pirmininkausiančios Lietuvos pagalba ukrainiečių europiniams siekiams bei siekta įtikinti opozicijos lyderius, kad Asociacijos sutarties pasirašymas Vilniuje butų ne atskirų politinių jėgų, o visos Ukrainos – taip pat ir Lietuvos – laimėjimas.

„Vos tik grįžus iš Ukrainos mus pasiekė gera žinia: po labai intensyvių derybų mūsų delegacijai pavyko pasiekti, kad Ukrainos opozicija pagaliau susėstų prie bendro stalo ir įtvirtintų vieningą požiūrį į europinę integraciją bendru memorandumu siekti Ukrainos ir ES asociacijos sutarties“, – teigė A. Kubilius.

Pasak Seimo TS-LKD frakcijos nario A. Ažubalio, vizito Kijeve rezultatai suteikia vilties, kad Ukrainos vidaus politikos klausimai neužgoš tvirto šios valstybės strateginio apsisprendimo žengti Europos keliu ir tapti neatsiejama Europos demokratinių valstybių bendruomenės dalimi.

Pasirašytu susitarimu trys Ukrainos opozicinės parlamentinės frakcijos kreipiasi „į Europos Sąjungą su prašymu pasirašyti Sutartį dėl asociacijos Rytų Partnerystės Viršūnių susitikimo Vilniuje lapkričio mėn. metu ir tuo pačiu galutinai įtvirtinti Ukrainos europinį demokratinį kelią“. Susitarimą pasirašė Arsenijus Yaceniukas (partija „Tėvynė“), Vitalijus Klyčko (partija „Udar“) ir Olegas Tyahnyboga (partija „Svaboda“).


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja