2013 m. balandžio 23 d., antradienis

Seimas ratifikavo Tarptautinę konvenciją dėl asmenų apsaugos nuo priverstinio dingimo



Seimas, visiems 95 balsavime dalyvavusiems parlamentarams vieningai balsavus už, ratifikavo Tarptautinę konvenciją dėl asmenų apsaugos nuo priverstinio dingimo (įstatymo projektas Nr. XIIP-152(2). Pagal Konvenciją visiems asmenims pripažįstama apsauga nuo priverstinio dingimo, įtvirtinama valstybių, Konvencijos šalių, pareiga nustatyti baudžiamąją atsakomybę už Konvencijoje numatytas veikas, susijusias su priverstiniu asmenų dingimu, nukentėjusiems asmenims įtvirtinama teisė į žalos atlyginimą bei kompensaciją, nustatomas valstybių, Konvencijos šalių, bendradarbiavimas Konvencija reguliuojamose srityse (ypač ekstradicijos srityje), įsteigiamas Priverstinio dingimo komitetas ir reguliuojama jo veikla.

Konvencijoje nustatyta, kad valstybės privalo imtis priemonių, kad pagal savo baudžiamąją teisę užkirstų kelią ir nubaustų už neteisėtą vaikų, kurie patiria priverstinį dingimą, vaikų, kurių tėvas, motina ar teisėtas globėjas patiria priverstinį dingimą, ar vaikų, kurie gimsta priverstinį dingimą patyrusiai jų motinai būnant nelaisvėje, atskyrimą.

Tarptautinėje konvencijoje taip pat įtvirtinta priverstinio dingimo aukų teisė į žalos atlyginimą, kuri be turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo apimtų ir kitas žalos atlyginimo formas kaip restituciją, reabilitaciją, reikalavimų įvykdymą ir kt. 

Tarptautinė konvencija dėl asmenų apsaugos nuo priverstinio dingimo pasirašyta 2007 m. vasario 6 d. Paryžiuje (Prancūzija). Konvencija yra ratifikuotina tarptautinė sutartis pagal Lietuvos Respublikos Konstitucijos 138 straipsnio 1 dalies 6 punktą, Lietuvos Respublikos tarptautinių sutarčių įstatymo 7 straipsnio 1 dalies 6 punktą.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja