2013 m. kovo 26 d., antradienis

Po pateikimo pritarta vienam iš trijų Vietos savivaldos įstatymo pataisų projektų


Seimui pristatyti trys Vietos savivaldos įstatymo pataisų projektai. Projektu Nr. XIIP-281 siekiama sudaryti palankesnes sąlygas pilietinėms bendruomenėms dalyvauti savivaldos ir valstybės valdyme. Siūloma numatyti, kad apklausai galėtų būti teikiami klausimai, kuriuos savivaldybė sprendžia atlikdama savarankiškąsias funkcijas bei kiti savivaldybės gyventojams aktualūs klausimai. Be to siūloma nustatyti, kad, jei paskelbti apklausos rezultatai, susiję su valstybės institucijų kompetencijos ir atsakomybės sritimis arba jų įgyvendinimas, reikalautų šių institucijų dalyvavimo, savivaldybės taryba apklausos rezultatus pateiktų atitinkamoms valstybės institucijoms. Pataisoms po pateikimo pritarta bendru sutarimu. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas. Numatoma svarstymo plenariniame posėdyje data – balandžio 23 d.

Seimas grąžino tobulinti projektą Nr. XIIP-365, kuriuo siekiama sustiprinti savivaldybių Etikos komisijų veiklos objektyvumą ir veiksmingumą. Projektu buvo siūloma nustatyti, kad ne mažiau kaip 1/2  Etikos komisijos narių turėtų būti ne savivaldybės tarybos nariai ir ne valstybės tarnautojai. Taip pat, kad gyvenamųjų vietovių bendruomenių, bendruomeninių organizacijų atstovai ir kiti savivaldybės bendruomenės nariai, einantys Etikos komisijos narių pareigas, negalėtų būti susiję su savivaldybės tarybos nariais pavaldumo ar atskaitomybės santykiais. Šiuo metu galiojančiame įstatyme įtvirtinta, kad Etikos komisijoje gyvenamųjų vietovių bendruomenių atstovai turi sudaryti ne mažiau kaip 1/3 komisijos narių.

Projektui po pateikimo pritarė 28, prieš balsavo 5, susilaikė 37 Seimo nariai. Alternatyvaus balsavimo metu pritarta siūlymui grąžinti projektą tobulinti. Už tokį sprendimą balsavo 39, už siūlymą šį klausimą atmesti – 28 Seimo nariai.

Projektu Nr. XIIP-257 buvo siūloma nuo kitų metų pradžios apmokėti seniūnaičių su jų, kaip seniūnaičių, tiesiogine veikla susijusias išlaidas. Šios išmokos dydžio, apmokėjimo ir atsiskaitymo tvarkos nustatymą buvo siūloma priskirti savivaldybės tarybos kompetencijai. Tokiam siūlymui po pateikimo pritarė 27, prieš balsavo 13, susilaikė 37 Seimo nariai. Alternatyvaus balsavimo metu 34 parlamentarai balsavo už tai, kad šis klausimas būtų grąžintas tobulinti, 39 – už tai, kad jis būtų atmestas. Projektas atmestas.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narė
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja