2013 m. kovo 1 d., penktadienis

Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos posėdžio pateiktos išvados



Vasario 27 d. įvykusio Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos posėdžio pateiktos išvados:

1. Dėl Lietuvos Respublikos Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymo 1 straipsnio ir įstatymo priedo pakeitimo įstatymo projekto Nr. XIP-4657.
2. Dėl Lietuvos Respublikos Pluoštinių kanapių įstatymo projekto Nr. XIP-4658.
3. Dėl Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso papildymo 1075 straipsniu  ir 237, 2413 straipsnių pakeitimo įstatymo projekto Nr. XIP-1175(2).

Patvirtintas  Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos 2013 metų veiklos planas, kuriame numatytos veiklos prioritetinės kryptys:

1. Valstybės strategijos ir politikos, orientuotos į alkoholizmo ir narkomanijos bei rūkymo prevenciją,  narkotikų, tabako ir alkoholio  kontrolę formavimas,  prioritetų nustatymas.
2. Tarptautinių konvencijų ir rekomendacijų (Jungtinių Tautų Organizacijos, Europos Tarybos, Europos Sąjungos) įgyvendinimas nacionaliniuose įstatymuose narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės, narkomanijos ir alkoholizmo bei rūkymo prevencijos  klausimais.
3. Diskusijų ir konferencijų narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės, narkomanijos ir alkoholizmo bei rūkymo prevencijos klausimais organizavimas.

Parlamentinė kontrolė apims 27 temas. Pvz., Dėl narkotikų, alkoholio ir tabako vartojimo prevencijos tarp vaikų ir jaunimo, šviečiant  ir ugdant vaikų, jaunimo ir visuomenės sąmoningumą; dėl 2013 metais valstybės strategijos ir politikos narkotikų, alkoholio, tabako kontrolės ir narkomanijos, alkoholizmo bei rūkymo prevencijos srityse; dėl savivaldybių vykdomų alkoholio ir tabako kontrolės priemonių įgyvendinimo ir šiais klausimais  savivaldybių ataskaitų; dėl Nacionalinės narkotikų kontrolės ir narkomanijos prevencijos 2010–2016 metų programos įgyvendinimo: mažinti neteisėtą narkotinių ir psichotropinių medžiagų bei jų pirmtakų (prekursorių) pasiūlą stiprinant šių medžiagų apyvartos kontrolę; stabdyti ir mažinti neteisėtą narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimą ir jų paklausą ugdant neigiamą požiūrį į narkotines ir psichotropines medžiagas tarp vaikų ir jaunimo, šeimose, bendruomenėse ir visuomenėje, diegiant žmogaus gyvenimo reikšmės ir vertybinių nuostatų bei sveikos gyvensenos sampratą;  užtikrinti ir stiprinti tarpinstitucinį ir tarptautinį bendradarbiavimą ir koordinavimą narkotikų kontrolės ir narkomanijos prevencijos srityse; atlikti neteisėto narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo, jo padarinių, pasiūlos ir paklausos mažinimo priemonių stebėseną bei vertinimą ir plėtoti mokslinius tyrimus; dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų, narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtakų (prekursorių) užkardymo, tabako ir alkoholio pasiūlos mažinimo priemonių laisvės atėmimo vietose taikymo; dėl išorės sienos stebėjimo ir vidaus sienos kontrolės stiprinimo, veiksmingo pasienio kontrolės punktuose patikrinimus atliekančių valstybės institucijų bendradarbiavimo užtikrinimo, stabdant alkoholio ir  tabako  kontrabandą,  narkotinių ir psichotropinių medžiagų  patekimą ir kt.

Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininko pavaduotoja
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja