2012 m. rugsėjo 28 d., penktadienis

Lietuvoje dar vis pažeidžiamos kurčiųjų teisės gauti informaciją



Artėja paskutinis rugsėjo sekmadienis, kai minima Pasaulinė kurčiųjų diena, skatinant spręsti kurčiųjų integracijos į visuomenę problemas. Seimo nariai Vincė Vaidevutė Margevičienė ir Rimantas Jonas Dagys atkreipia dėmesį, jog iki šiol Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija transliuoja kai kurias svarbias visuomenei laidas, jų neverčiant į gestų kalbą.

„Mes sveikiname kurčiuosius su Pasauline kurčiųjų diena. Tačiau kartu turime priminti, jog jų teisės gauti informaciją vis dar pažeidžiamos“, – teigia Seimo nariai.

Pasak V. V. Margevičienės, ne vieną kartą Nacionalinio transliuotojo vadovams buvo priminta ir prašyta pasirūpinti, kad pagrindinės televizijos laidos būtų verčiamos į gestų kalbą. „Šiuo metu transliuojamos politinės debatų laidos, kurios neverčiamos į gestų kalbą. Kurtieji neturi galimybės sužinoti tai, ką kalba jų kandidatai į Seimo narius, kartu atimama galimybė pasirinkti labiausiai atitinkančią šių žmonių lūkesčius partijos programą ir kandidatą“, – sako Seimo narė.

R. J. Dagys primena, jog kurčiųjų bendruomenė Lietuvoje dar vis ignoruojama. „Kurtiesiems nėra sudarytos galimybės gauti informaciją rinkimų klausimais. Tai yra akivaizdus Neįgaliųjų teisių konvencijos 21 straipsnio „Saviraiškos laisvė ir laisvė reikšti nuomonę, galimybė gauti informaciją“ pažeidimas“, – pabrėžia R. J. Dagys.

Seimo nariai apgailestauja, kad Vyriausioji rinkimų komisija ir Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija nepasirūpino, jog rinkiminių debatų laidos būtų rodomos taip pat ir kurtiesiems suprantama kalba – lietuvių gestų kalba.