2012 m. kovo 15 d., ketvirtadienis

Kreiptasi į LRT tarybą dėl A. Siaurusevičiaus veiksmų



Šiandien, ketvirtadienį, Seimo narė Vincė Vaidevutė Margevičienė kreipėsi į Lietuvos radijo ir televizijos tarybą dėl LRT generalinio direktoriaus Audriaus Siaurusevičiaus veiksmų, pažeidžiančių neįgaliųjų teises.

„Kovo 11-oji yra valstybinė atkurtos Nepriklausomybės šventė ir vienodą teisę ją švęsti turi visi Lietuvos piliečiai. Deja, šiais metais daugiau nei 8 tūkstančiai suaugusiųjų kurčiųjų negalėjo visavertiškai stebėti iškilmingo Kovo 11-osios Seimo posėdžio ar vėliavų kėlimo ceremonijos Nepriklausomybės aikštėje, nes transliuojant atsisakyta versti į gestų kalbą“, - kalbėjo Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narė.

Parlamentarės teigimu, toks veiksmas pažeidžia Lietuvos Nacionalinio radijo ir televizijos įstatymą, Neįgaliųjų teisių konvenciją, Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymą, Vaikų teisių konvenciją ir Valstybinės lietuvių kalbos įstatymą (juridiškai įteisinta, jog gestų kalba yra ir valstybinė kalba).

Anot V. V. Margevičienės, negebėjimas ar nenorėjimas sudaryti vienodų sąlygų kurtiesiems gauti informaciją iš visuomeninio transliuotojo nėra nauja problema. „Kreipiausi į LRT tarybą, prižiūrinčią LRT uždavinių įgyvendinamą ir teisės aktuose transliuotojams keliamų reikalavimų laikymąsi, ir paprašiau įvertinti LRT ir jos vadovo veiklą. Nuo 2007 metų nesudaromos sąlygos neįgaliesiems gestų kalba gauti informaciją ir tuo yra pažeidžiamos jų teisės ir teisėti interesai“, - sakė parlamentarė.

Seimo narė, matydama LRT generalinio direktoriaus A. Siaurusevičiaus pasyvumą sprendžiant šią problemą, nemato kitos išeities, tik kreiptis į Seimo Žmogaus teisių, Socialinių reikalų ir darbo bei Audito komitetus dėl jų išvadų šiuo klausimu, kurios padėtų užtikrinti kurčiųjų teises ateityje.

„Nacionalinis transliuotojas yra išlaikomas iš mokesčių mokėtojų pinigų, tad yra įpareigotas užtikrinti informacijos gavimą visiems suinteresuotiems šalies gyventojams. Nėra normalu, kai LRT generalinio direktoriaus pasiteiravus apie posėdžio vertimą į gestų kalbą, Seimo narys sulaukia atsakymo, kad vertimo nebus, nes Seimas ne taip balsavo ir nepadidino asignavimų Lietuvos radijo ir televizijos komitetui“, - piktinosi V.  V.  Margevičienė.