2011 m. birželio 22 d., trečiadienis

Siūloma įpareigoti Vyriausybę tvirtinti priklausomybės ligų gydymo programas

Seimo narė, Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė Vincė Vaidevutė Margevičienė pristatė Seimo nutarimo „Dėl Rezoliucijos „Dėl metadono naudojimo teisėtumo“ projektą Nr. XIP-3350.

Teikiamu nutarimo projektu siūloma įpareigoti Vyriausybę tvirtinti priklausomybės ligų gydymo programas, sistemiškai derinant jas su Seimo 2009 m. spalio 22 d. rezoliucija „Dėl narkotikų kontrolės politikos tęstinumo“, Seimo 2010 m. lapkričio 18 d. rezoliucija „Dėl kovos su naujomis psichoaktyviosiomis medžiagomis (naujais narkotikais) tęstinumo“ ir Nacionaline narkotikų kontrolės ir narkomanijos prevencijos 2010–2016 metų programa.

Taip pat Vyriausybei siūloma iki 2011 m. gruodžio 31 d. sukurti vieningą informacinę asmenų, turinčių psichikos ir elgesio sutrikimų, vartojant psichoaktyviąsias medžiagas, duomenų bazę, kuri sudarytų galimybę rinkti duomenis iš privačių įstaigų ir valstybės įstaigų, pavaldžių skirtingoms ministerijoms; užtikrinti pakankamą finansavimą už suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas draustiems privalomuoju sveikatos draudimu asmenims ir sergantiems priklausomybės ligomis iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų, o nedraustiems privalomuoju sveikatos draudimu asmenims užtikrinti aiškų finansavimo šaltinį iš valstybės biudžeto lėšų; plėtoti asmenų, sergančių priklausomybės ligomis, gydymą, netaikant pakaitinio gydymo opioidiniais preparatais.

Pagal nutarimo projektą Vyriausybė iki 2011 m. rugsėjo 1 d. turėtų priimti teisės aktus, nustatančius vieningą gydymo, psichosocialinės reabilitacijos ir reintegracijos paslaugų sistemą asmenims, sergantiems priklausomybės ligomis, iki 2011 m. spalio 1 d. pateikti Seimui įstatymo, nustatančio tarpinstitucinio bendradarbiavimo sistemą, skirtą vaikų ir jaunimo, sergančiųjų priklausomybės ligomis, ankstyvajai intervencijai, gydymui, reabilitacijai ir reintegracijai, projektą ir įsteigti respublikinį mokslinį metodinį specialistų rengimo centrą.

Iki 2011 m. spalio 31 d. Vyriausybei siūloma atlikti tyrimą dėl sveikatos priežiūros paslaugų atitikties nustatytiems reikalavimams asmens sveikatos priežiūros įstaigose visiems asmenims, kuriems 2009–2010 m. buvo tiektas vaistinis preparatas „Metadon“ ir pateikti šio tyrimo rezultatus Seimo Sveikatos reikalų komitetui ir Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijai.

Valstybės kontrolę norima įpareigoti atlikti tyrimą dėl teisinių ir ekonominių-finansinių pagrindų, kurie leido valstybinėms institucijoms ar kitoms įstaigoms taikyti viešuosius pirkimus vaistiniam preparatui „Metadon“ įsigyti ir jį naudoti Lietuvoje.

Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Sveikatos reikalų komitete, papildomu – Žmogaus teisių komitete. Preliminari svarstymo Seimo posėdyje data – birželio 28 d.


Parengė
Rimas Rudaitis, Ryšių su visuomene skyrius