2011 m. birželio 29 d., trečiadienis

Informacija apie posėdžius

Komisija, 2009–2011 metais atlikusi tyrimą dėl Lietuvos Respublikos vaiko minimalios ir vidutinės priežiūros įstatymo nuostatų įgyvendinimo ir nustačiusi, kad nerasti 6 465 nesimokantys iki 16 metų vaikai, nusprendė:

1. Atkreipti Lietuvos Respublikos Vyriausybės dėmesį į tai, kad būtina užtikrinti visų vaikų, gyvenančių Lietuvoje, mokymąsi pagal privalomojo švietimo programas, kadangi pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją mokslas Lietuvoje yra privalomas vaikams iki 16 metų, todėl:
1) būtina skatinti tarpinstitucinį bendradarbiavimą, vykdant prevencinę veiklą, skirtą mažinti mokyklos nelankančių vaikų skaičių. Būtinas aktyvus Vidaus reikalų ministerijos tarnybų dalyvavimas ieškant vaikų, gyvenančių savivaldybių adresu įregistruotose šeimose;
2) būtina, kad visos savivaldybės tvarkytų apskaitą apie mokyklos nelankančius 17–18 metų amžiaus vaikus;
3) būtina griežčiau taikyti Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 181 straipsnio nuostatas ir civilinės bei baudžiamosios teisės poveikio priemones už vaiko iki 16 metų mokymosi pagal privalomojo švietimo programas neužtikrinimą dėl nepakankamo tėvų valdžios panaudojimo ar panaudojimo priešingai vaiko interesams.

2. Siūlyti Lietuvos Respublikos Vyriausybei ir Lietuvos savivaldybių asociacijai sudaryti tarpinstitucinę darbo grupę dėl nerastų 6 465 nesimokančių vaikų iki 16 metų paieškos. Iki 2011 m. rugsėjo 1 d. informuoti Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisiją apie paieškos rezultatus ir Vaiko teisių apsaugos kontrolierę.

3. Apie nerastus 6 465 nesimokančius iki 16 metų vaikus informuoti Lietuvos Respublikos generalinį prokurorą.


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
LR Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisija pirmininkė