2011 m. gegužės 1 d., sekmadienis

Kviečiame į konferenciją „Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencija ugdymo institucijose“

Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisija, Švietimo ir mokslo ministerija, Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centras Seime rengia konferenciją „Psichoaktyvių medžiagų vartojimo prevencija ugdymo institucijose“.

Konferencijoje numatyta aptarti aktualius alkoholio, tabako ir kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo prevencinio darbo organizavimo bendruomenėse klausimus kartu su Seimo ir Vyriausybės, Policijos, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentų, Sveikatos apsaugos ministerijos, Švietimo ir mokslo ministerijos, kitų valstybės įstaigų ir nevyriausybinių organizacijų atstovais.

Konferencijos dalyviai bus supažindinti su naujai iškylančiais pavojais narkotikų pasiūlos rinkoje, psichoaktyvias medžiagas vartojančių vaikų atpažinimo būdais, Vaiko minimalios ir vidutinės priežiūros įstatymu, t.y. kokių būtinų priemonių privalo imtis savivaldybių administracijos, o ypač mokyklų vadovai, vykdant švietimo pagalbos teikimą ir vaiko minimalią priežiūrą.

Dėl gausaus dalyvių skaičiaus tie patys konferencijos pranešimai bus skaitomi dvi dienas – 2011 m. gegužės 23 ir 27 d. 10 val. Seimo Kovo 11-osios salėje (Gedimino pr. 53, Vilnius).

10.00 – 11.00 val. Dalyvių registracija
11.00 – 11.15 val. Konferencijos atidarymas, sveikinimo žodis
Valentinas Stundys, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas.
Gintaras Steponavičius, Švietimo ir mokslo ministras.
11.15 – 11.35 val. Vaiko minimalios ir vidutinės priežiūros įgyvendinimas
Vincė Vaidevutė Margevičienė, Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė.
11.35 – 12.00 val. Naujos cheminės priklausomybės
Robertas Badaras, Vilniaus greitosios pagalbos ligoninės Toksikologijos skyriaus vedėjas.
12.00 – 12.15 val. Situacijos susijusios su neteisėta narkotinių psichotropinių medžiagų apyvarta apžvalga, galimos prevencinės priemonės
Edvardas Šileris, Policijos departamento Kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo 3-osios valdybos viršininkas.
12.15 – 12.30 val. Narkotinių ir psichoaktyviųjų medžiagų kontrolės naujovės
Dr. Zenius Martinkus, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorius.
12.30 – 13.45 val. Vaiko gerovės komisijų veiklos perspektyvos
Algirdas Vrubliauskas, Lietuvos savivaldybių asociacijos viceprezidentas, Alytaus rajono savivaldybės meras.
12.45 – 13.00 val. Narkotinių medžiagų vartojimo, rizikos ir apsauginių faktorių tyrimas tarp Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos moksleivių
Dr. Saulius Čaplinskas, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius, Mykolo Romerio universiteto docentas.
13.00 – 13.30 val. Pertrauka
13.30 – 13.45 val. Priklausomybių prevencija ugdymo institucijoje
Stanislavas Bernikas, Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos tarybos pirmininko pavaduotojas, Kaišiadorių r. Algirdo Brazausko gimnazijos direktorius.
13.45 – 14.00 val. Prevencijos programos ir jų pasirinkimo galimybės
Algimantas Šimaitis, Švietimo ir mokslo ministerijos Bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo departamento Neformalaus ugdymo ir švietimo pagalbos skyriaus vyriausiasis specialistas.
14.00 – 14.15 val. Dr. Thomas Gordon Pozityvios tėvystės įgūdžių lavinimo ir Pedagogų profesinių įgūdžių tobulinimo programų diegimas Lietuvos mokyklose
Rūta Kacucevičiūtė, Gordon Training International atstovybės Lietuvoje prezidentė, ir Gediminas Bereznevičius, Gordon programų instruktorius.
14.15 – 14.30 val. Prevencijos programos „Gyvai“ įgyvendinimo Lietuvoje patirtis
Jurgita Ribinskaitė-Glatzer, asociacijos „Mentor Lietuva“ generalinė sekretorė, ir Bernadeta Lažauninkaitė, programos „Gyvai“ koordinatorė.
14.30 – 15.00 val. Klausimai, diskusijos, konferencijos apibendrinimas.


Parengė
Seimo ryšių su visuomene skyrius