2010 m. gruodžio 9 d., ketvirtadienis

Socialinių reikalų ir darbo komitete svarstytas klausimas dėl kvalifikuotų psichologų dalyvavimo nepilnamečių apklausose

Socialinių reikalų ir darbo komiteto sudaryta darbo grupė „Dėl vaiko teisių apsaugos įstaigų veiksmų, apsaugant vaiko teises ir teisėtus interesus“, vykdydama parlamentinę kontrolę, š.m. lapkričio 24 d. pasitarime aptarė klausimą dėl kvalifikuotų psichologų dalyvavimo nepilnamečių apklausose. Pasitarime dalyvavo Teisingumo, Sveikatos apsaugos, Vidaus reikalų, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų, Policijos departamento, Generalinės prokuratūros, Nacionalinės teismų administracijos, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos, Valstybinio psichikos sveikatos centro atstovai. Pasitarimo metu prieita bendruos nuomonės, jog būtina kuo skubiau spręsti kvalifikuotų psichologų, padedančių ikiteisminio tyrimo pareigūnams, prokurorams ir ikiteisminio tyrimo teisėjams apklausti nukentėjusiuosius nepilnamečius.

Generalinės prokuratūros duomenimis, per 2010 metų sausio – rugpjūčio mėnesius buvo atliktos 4392 nepilnamečių nukentėjusiųjų, liudytojų, įtariamųjų apklausos. Per šį laikotarpį tik 179 apklausose dalyvavo psichologas.

Atvejai, kai apklausose dalyvauja kvalifikuoti psichologai, gana reti. Dėl to nukenčia vaiko interesai (dėl neprofesionaliai atliktos apklausos neretai tenka nepilnametį apklausti papildomai, atsiranda prielaidos vaikui patirti traumuojantį baudžiamojo proceso poveikį, sunkiau nustatyti tikrąsias nusikalstamos veikos padarymo aplinkybes). Be to, nesant galimybės kiekvienu atveju, kai prokuroras mano esant reikalinga apklausoje dalyvauti kvalifikuotam vaikų psichologui, kuris padėtų apklausti nepilnametį, prarandama galimybė greitai ir išsamiai atskleisti nusikalstamas veikas bei per trumpiausią laiką atlikti ikiteisminį tyrimą, kuo mažiau traumuojant nukentėjusįjį nepilnametį.

Atsižvelgiant į aptariamos problemos aktualumą, įvertinus ekonominio sunkmečio sąlygas, pasitarime buvo prieita išvados, kad sprendžiant šį klausimą pirmiausia reiktų įsteigti po vieną kvalifikuoto psichologo etatą apygardos teismo teritorijoje veikiantiems teismams. Vaikas turi būti apsaugotas nuo traumuojančio baudžiamojo proceso ir jo apklausos poveikio ir paprastai turi būti apklausiamas vieną kartą. Atsižvelgiant į tai, įsteigus 5 psichologų specialybes apygardos teismuose, turės būti užtikrinta, kad tokie psichologai nebus ribojami savo funkcijų atlikimu tik išimtinai teisminio proceso metu, tačiau padės apklausti nepilnamečius asmenis, nukentėjusius nuo nusikalstamų veikų ar tapusius šių nusikalstamų veikų liudytojais, ikiteisminio tyrimo metu, visos apygardos teismo veikimo teritorijos mastu, be to, padės tokias apklausas atlikti ne tik teisėjams, bet ir prokurorams ar ikiteisminio tyrimo pareigūnams.

Darbo grupės vadovė Vincė Vaidevutė Margevičienė raštu kreipėsi į Ministrą Pirmininką Andrių Kubilių ir Finansų ministrę Ingridą Šimonytę, prašydama ieškoti finansinių galimybių dėl 5 psichologo pareigybių įsteigimo apygardų teismuose.


Parengė
Asta Dolmantienė,
Socialinių reikalų ir darbo komiteto biuro patarėja