2010 m. gruodžio 22 d., trečiadienis

DĖL METADONO NAUDOJIMO PROBLEMŲ LIETUVOJE

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO
SVEIKATOS REIKALŲ KOMITETAS

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO
NARKOMANIJOS IR ALKOHOLIZMO PREVENCIJOS KOMISIJA

SPRENDIMAS Nr. 111-S-27/21
DĖL METADONO NAUDOJIMO PROBLEMŲ LIETUVOJE
2010 m. gruodžio 22 d.
Vilnius

Seimo Sveikatos reikalų komitetas ir Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisija, išklausę Sveikatos apsaugos ministerijos, Narkotikų kontrolės departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos, Kalėjimų departamento prie Teisingumo ministerijos, Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro, Valstybinio psichikos sveikatos centro, Nacionalinės sveikatos tarybos, Lietuvos psichiatrų asociacijos, teritorinių psichikos sveikatos centrų, priklausomybės ligų centrų atstovų informaciją ir išanalizavę Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos ir Sveikatos reikalų komiteto susirašinėjimo su valstybės institucijomis informaciją,

pažymi :

Priklausomybės ligų sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro 2008 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. V-1288 patvirtinta 2009-2012 metų Priklausomybės ligų gydymo programa.

Valstybinio psichikos sveikatos centro duomenimis šiuo metu pakaitinio palaikomojo gydymo opioidiniais vaistiniais preparatais paslaugos teikiamos keturiuose priklausomybės ligų centruose ir 13 psichikos sveikatos centrų. Jei asmuo, esantis palaikomajame pakaitiniame gydyme patenka į areštinę, gydymą jis gauna. Nagrinėjant pakaitinio palaikomojo gydymo opioidiniais vaistiniais preparatais (metadonu) paslaugų dinamiką, nustatyta, kad išaugo pacientų, gaunančių šias paslaugas skaičius (1997 m. – 184 pacientai, 2008 m. – 395 pacientai, 2009 m. – 512 pacientų). Taip pat išaugo metadono hidrochlorido sunaudojimo pacientų gydymui kiekis (2009 m. -11157,535 litrai, o 2010 m. I pusmetyje – 7098,855 litrai). 2011 metams nustatytas ir Tarptautiniam narkotikų kontrolės komitetui pateiktas metadono poreikis yra 12000 gramų.

Išryškėjo su opioidinių vaistinių preparatų (metadono) panaudojimu, kontrole ir stebėsena susijusios problemos:
1. Iki šiol ilgalaikės priklausomybės ligų gydymo programos buvo tvirtinamos tik sveikatos apsaugos ministro įsakymais, neįtraukiant kitų ministerijų ir žinybų.
2. Nesukurta asmenų, kurie kreipiasi į sveikatos priežiūros įstaigas dėl elgesio ir psichikos sutrikimų, vartojant narkotines ir psichotropines medžiagas, stebėsenos sistema. Dėl to skiriasi įvairių institucijų pateikti statistiniai duomenys apie asmenis, sergančius priklausomybės ligomis.
3. Nėra sistemos, siekiant narkologinės priežiūros tikslų, kad kuo greičiau narkologinius ligonius integruoti į visuomenę: organizuojant specializuotą narkologinių ligonių asmens sveikatos priežiūrą, diagnozuojant bei gydant jų sveikatos sutrikimus, vykdant slaugą, taikant psichologinę, medicininę ir socialinę reabilitaciją, teikiant socialines paslaugas, socialinę globą.
4. Neužtikrintas finansavimas ir neaiškūs finansavimo šaltiniai asmenims, nedraustiems privalomuoju sveikatos draudimu ir sergantiems priklausomybės ligomis.
5. Asmenims, sergantiems priklausomybės ligomis (draustiems ir nedraustiems privalomuoju sveikatos draudimu), gydymo programų efektyvumo vertinimo kriterijai nustatomi pagal asmenų, atvykusių į pakaitinį palaikomąjį gydymą, skaičių, o ne pagal asmenų, pasveikusių ir baigusių pakaitinį palaikomąjį gydymą, skaičių.
6. Nuo 2009 m. vasario 12 d. įsigaliojus sveikatos apsaugos ministro įsakymu Nr. V-104, „Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2008 m. gruodžio 31 d. įsakymo Nr. V-1288 „Dėl 2009-2012 metų priklausomybės ligų gydymo programos patvirtinimo“ pakeitimo“, žodis „metadonas“ išbrauktas iš 2009-2012 metų programos gydymui vartojamų medikamentų sąrašo, ir todėl nėra aišku, ar 2009-2010 metais, vykdant viešuosius pirkimus, metadonas, kaip medikamentas, skirtas asmenų, sergančių priklausomybe nuo opioidų, gydymui, buvo pigiausias opioidinis vaistinis preparatas.

nusprendė:

1. Lietuvos Respublikos Vyriausybei:
1.1. Tvirtinti priklausomybės ligų gydymo programas, sistemiškai derinant jas su Seimo 2009 m. spalio 22 d. rezoliucija „Dėl narkotikų kontrolės politikos tęstinumo“, Seimo 2010 m. lapkričio 18 d. rezoliucija „Dėl kovos su naujomis psichoaktyviosiomis medžiagomis (naujais narkotikais) tęstinumo“ ir Nacionaline narkotikų kontrolės ir narkomanijos prevencijos 2010-2016 metų programa.
1.2. Iki 2011 m. liepos 1 d. sukurti vieningą informacinę asmenų, turinčių psichikos ir elgesio sutrikimų, vartojant psichoaktyviąsias medžiagas, duomenų bazę, kuri sudarytų galimybę rinkti duomenis iš privačių įstaigų ir valstybės įstaigų, pavaldžių skirtingoms ministerijoms
1.3. Užtikrinti pakankamą finansavimą už suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas draustiems privalomuoju sveikatos draudimu asmenims ir sergantiems priklausomybės ligomis iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų, o nedraustiems privalomuoju sveikatos draudimu asmenims užtikrinti aiškų finansavimo šaltinį iš valstybės biudžeto lėšų. Numatyti vienodą asmenų, nedraustų privalomuoju sveikatos draudimu ir sergančių priklausomybės ligomis, finansavimo mechanizmą.
1.4. Patvirtinti asmenų, sergančių priklausomybės ligomis, gydymo, psichosocialinės reabilitacijos ir reintegracijos paslaugų bendrą sistemą.
1.5. Iki 2011 m sausio 31 d. nustatyti asmenų, sergančių priklausomybės ligomis (draustiems ir nedraustiems privalomuoju sveikatos draudimu) gydymo programų efektyvumo vertinimo kriterijus (pagal asmenų, pasveikusių ir baigusių palaikomąjį gydymą, skaičių).
1.6. Iki 2011 m. kovo 15 d. atlikti tyrimą dėl sveikatos priežiūros paslaugų atitikties nustatytiems reikalavimams asmens sveikatos priežiūros įstaigose, kurioms 2009-2010 m. buvo tiektas vaistinis preparatas „Metadon“.

2. Valstybės kontrolei:
2011 m. I pusmetyje atlikti tyrimą dėl metadono panaudojimo Lietuvoje.

3. Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą, Valstybės saugumo departamentą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą supažindinti su šiuo priimtu sprendimu.


Antanas Matulas,
Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas


Vincė Vaidevutė Margevičienė,
Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos
Komisijos pirmininkė