2009 m. gegužės 29 d., penktadienis

Seime aptartos vaiko teisių apsaugos aktualijos


Š.m. gegužės mėn. 29 d. Tarptautinės vaikų gynimo dienos ir Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencijos 20-mečio paminėjimo proga Lietuvos Respublikos Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas bei Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisija, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Seime surengė konferenciją „Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencijai 20 metų: problemos ir aktualijos Lietuvoje“.

Į renginį susirinkę specialistai aptarė aktualiausias vaiko teisių apsaugos bei vaiko gerovės užtikrinimo problemas. Didelis dėmesys buvo skirtas artimiausiai vaiko aplinkai – šeimai. Buvo akcentuojama, kad šeimai būtina teikti visokeriopą paramą, kad vaikui joje augti būtų gera ir saugu.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Donatas Jankauskas konferencijoje atkreipė dėmesį į tai, kad tas faktas, jog Tarptautinės vaikų gynimo dienos išvakarėse gausus būrys profesionalų rado galimybę susirinkti ir aptarti vaiko teisių aktualijas, rodo visų suinteresuotumą šiais klausimais. Pirmininkas akcentavo tarpinstitucinio bendradarbiavimo svarbą užtikrinant vaiko gerovę. Taip pat buvo pabrėžta, kad kiekvienas suaugęs turi prisiimti atsakomybę už vaikų ateitį, nes, ką jaunas žmogus augdamas gauna iš aplinkos, tą užaugęs jai grąžina. Deja, vaikas šiandieniniame informacijos pasaulyje susiduria su daugybe pavojų. Vien tėvų ar globėjų pastangų gali neužtekti, siekiant jį apsaugoti nuo neigiamos informacijos, darančios žalą vaiko vystymuisi. Tad būtinos visų sutelktos pastangos, kuriant saugią aplinką vaikams.

Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė Vincė Vaidevutė Margevičienė, apžvelgusi vaikų narkomanijos situaciją Lietuvoje, savo pranešime akcentavo vaikų, nelankančių mokyklos problemą, pažymėdama, kad net nėra tikslios statistikos šiuo klausimu.

Konferencijos darbotvarkę galite rasti čia: „Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencijai 20 metų: problemos ir aktualijos“.